Yhdistyksen alkuvaiheet (16.9.2015)

Kouvolan Seudun Suomi-Kreikka yhdistys ry:n toiminnan alkuvaiheet

Kouvolan Seudun Suomi-Kreikka yhdistyksen perustaminen sai pitkälti alkunsa sattumasta ja samanhenkisten ihmisten kohtaamisesta, kuten yleensäkin monet hyvät ideat saavat.

Kreikanmatkailusta innostunut Hopposten perhepiiriin lukeutuva porukka oli keskenään joskus pohtinut miten mukavaa olisi kokoontua Kreikasta hullaantuneiden ihmisten kanssa Suomen pimeän talven keskellä, jakaa matkakokemuksia ja nauttia vaikkapa kreikkalaisista herkuista. Tuohon aikaan matkat Rodokselle, mukavien reissujen muistelu ja uusien lomamatkojen suunnittelu olivat iso osa kyseessä olevan porukan yhteistä ajanviettoa. Kreikka-yhdistyksen perustaminen tuli silloin tällöin yhteisissä jutusteluissa myös esiin.

Sattui niin onnellisesti, että tuosta porukasta Tuula Lattu tapasi työasioissa Riitta Ekolan eikä kulunut kauaakaan kun selvisi, että heillähän oli yhteinen innostuksen ja rakkauden kohde, siis Kreikka. Myös Ekolat, Riitta ja Matti olivat pohtineet yhdistyksen perustamista. Eikä sitten muuta kun tuumasta toimeen. Konkreettiset toimenpiteet yhdistyksen perustamiseksi olivat paljolti Ekolan Riitan ansiota. Hän siis toimi alussa neuvonantajana ja Tuula Lattu työrukkasena, hoidellen käytännön asioita, paperien hankintaa, sääntöjen kirjoittelua jne.

Yhdistyksen perustamisen valmisteluja ja työnjakoa varten kokoonnuttiin pienellä porukalla muutaman kerran Tornionmäen nuorisotalolla. Varsinainen yhdistyksen perustamiskokous pidettiin Kouvolassa 25.3.1989. Paikalla olivat Riitta ja Matti Ekola, Irma ja Tapio Hopponen, Arja ja Lasse Salminen, Anne Hinkkurinen sekä Jorma ja Tuula Lattu. Kouvolan Seudun Suomi-Kreikka yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi itseoikeutetusti Riitta Ekola.

Kouvolan Seudun Suomi-Kreikka yhdistyksen perustamisella pyrittiin lisäämään kreikkatietoutta matkailijoiden keskuudessa. Tärkeinä asioina olivat Kreikan historian, kulttuurin ja aatemaailman tunnetuksi tekeminen. Kreikan kieleen ja kreikkalaisten tapoihin tutustuminen olivat myös tavoitteena. Kreikan matkailun eri vaihtoehdot sekä turvallinen, onnistunut lomamatkailu olivat tärkeitä kiinnostuksen kohteita yhdistyksen toiminnan alkuaikoina.

Yhdistyksen jäsenhankinta sujui alussa niin, että jokainen tahollaan kertoi uudesta Kreikka-yhdistyksestä omille, kreikkakärpäsen puraisemille ystävilleen. Melko pian huomattiin, että yhdistyksen jäsenmäärä kohosi huimaa vauhtia. Kreikkahenkiselle toiminnalle oli siis ollut todellinen tilaus.

Ensimmäisenä yhdistyksen tapahtumana kokoonnuttiin ikoninäyttelyyn Kuusankoskelle. Alkuvuosina yhdistyksen kerhoiltoja pidettiin ravintola Rubiinin kabinetissa kerran kuukaudessa. Kerhoilloissa oli jokin mielenkiintoinen teema Kreikan matkailuun liittyen. Esimerkkinä mainittakoon lääkäri Hannu Björkstamin esitelmä matkalle mukaan tarvittavista lääkkeistä ja matkailuun liittyvistä yleisimmistä sairauksista.

Kouvolan Seudun Suomi-Kreikka yhdistys sai jo toimintansa alkuvuosina hyvän yhteistyökumppanin, Kouvolan Matkatoimiston, joka tarjoutui omalta osaltaan edesauttamaan jäsenien onnistuneita lomamatkoja. Kouvolan Matkatoimisto antoi yhdistyksen jäsenille alennusta matkoista ja järjesti omia, ohjelmallisia kerhoiltoja. Yhteistyöstä on paljon hyviä muistoja joista Sinikka Laukas sekä Kouvolan Matkatoimiston henkilökunta ansaitsevat suuret kiitokset.

Yhdistyksen toiminta oli alkuvuosinakin hyvin vilkasta. Järjestimme retkiä kreikkalaisiin konsertteihin ja ravintoloihin eri puolelle Suomea. Kreikkalaisen ruoan kokkauskurssit olivat myös jäsenistölle mieluisia. Erittäin suosittuja olivat myös tanssikurssit, joista on saanut alkunsa yhdistyksen oma tanssiryhmä, Retsines. Heidän esityksistään olemme saaneet vuosien mittaan nauttia useissa yhdistyksen juhlissa.

Mukavia hetkiä on siis vietetty yhdessä paljon, erityisen mukavia ja mieleenpainuvina ovat muistot keväisestä päivästä, joka vietettiin Kirjokiven kartanon kauniissa puitteissa. Parinkymmenen jäsenen porukka kokkasi taivaallisen hyvää kreikkalaista ruokaa. Kauniissa kevätillassa syötiin yhteisesti laitettua ruokaa retsinan ja ouzon nostattamassa iloisessa tunnelmassa.

Kirjokivessä jotenkin kulminoitui tällaisen yhdistyksen perustamisen tarkoitus: Kreikkatietouden lisääminen ja samanhenkisten, Kreikkaa rakastavien ihmisten yhdessä tekemisen ilo, sekä mukava ja rentouttava vapaa-ajan vietto.

Tuula Lattu