Kreikkalaista kukkaloistoa (31.5.2016)

Unikkoja niityll Loutrakissa

Kreikassa kukkaloistoa riittää ympäri vuoden.

Keväällä Kreikka on vehreimmillään. Talvikausi on takanapäin ja luonto on herännyt uuteen kukoistukseen. Vuokot puhkeavat kukkaan jo alkuvuodesta ja kevään edetessä loppukesällä niin karunnäköiset pellot ja tienvarsiniityt ovat valtoimenaan kirkkaanpunaisia unikkoja ja muita kedon kukkia.

Kukkaloistoa Kreetalla

Myös keskikesän helteissä sinnittelevät ja kukkivat sitkeimmät lajit. Vuoriston viileydessä mm. Malotira kukkii, kun ihmiset hikoilevat kuumimmassa kesähelteessä.

Syyssateet herättelevät monet kukkijat. Kukkaloisto ei ole niin runsas ja suurikukkainen kuin keväällä, mutta silloin kukkivat monet myrkkyliljat ja meillä niin keväiset krookukset.

Matkatessa kannattaa pitää silmät auki, mutta kädet kurissa; jätetään luonnon kauneus kukkasineen ja yrtteineen muittenkin ihailtavaksi, eikä poimita itse luonnon antimia. Vaikka olisikin kiva tuoda matkamuistoksi paikallinen kasvi, niin täytyy muistaa, että luonnonkasvien tuonti Suomeen on luvanvaraista. Samoin esimerkiksi niin komea Oleanteri on myös hyvin myrkyllinen, joten edes maljakkoon hotellihuoneen koristeeksi ei kannata poimia.

Kannattaakin siis suunnata torille tai maalaismarkkinoille, paikalliset ihmiset kun tuntevat kasvinsa parhaiten.

Tässä hiukan tietoa kahdesta välimerellisestä kukkivasta kasvista, joita saa Suomestakin hyvin varustetuista kukkakaupoista:

Ihmeköynnös (Bougainvillea)

Ihmekynnst ja talo Poseidonos kadulla Posidoniassa Syroksella

Ihmeköynnös on kukkiessaan erittäin kaunis köynnös. Sen kukkia suojaa kolme värikästä ylälehteä, itse kukat ovat melko vaatimattomat pienet valkoiset tai keltaiset. Ihmeköynnökset ovat köynnöskasveja jotka kiipeillevät suurina kasvustoina pitkin muureja ja parvekkeita lämpimissä maissa.

Risteyttämällä on saatu enemmän huonekasviksi sopivia lajikkeita jotka ovat lyhempi kasvuisia, ja enemmän pensasmaisia. Ihmeköynnöstä voi löytää Suomenkin kukkakaupoista.

Se viihtyy lämpimällä sekä aurinkoisella kasvupaikalla, helmi-marraskuussa lämpötilan tulisi olla verraten matala, noin 8-10 astetta eikä koskaan niin korkea että kasvi rupeasi kasvamaan. Kastella tulisi tasaisesti kevään ja kesän aikaan, vähentäen kastelua elo-syyskuussa.

Oleanteri (Nerium Oleander)

Oleanteri on kotoisin Välimeren maista ja siitä kasvaa puumainen pensas tai puu. Sitä voidaan kuitenkin viljellä muissakin maissa, jos kesä on tarpeeksi lämmin. Siinä tapauksessa oleanteri kasvaa vain ruukussa, ja se on laitettava viileähköön suojaan talveksi, koska se on erittäin herkkä jäätymiselle.

Kappeli ja oleanteri Pigadiassa Karpathoksella

Oleanteri on kauttaaltaan myrkyllinen ja jo pienikin määrä elimistössä voi saada aikaan myrkytysoireita.

Oleanterilla on kyky kukkia koko kesän ajan, jos olosuhteet ovat suotuisat. Sen kukat voivat olla yksin- tai kaksinkertaisia, valkoisia, vaaleanpunaisia tai punaisia, ja ne ovat kukassa koko ajan. Kasvatusohje on samanlainen kuin ihme-köynnöksellä, mutta kaipaa hiukan enemmän kastelua.

Ihaillaan kesän kukkaloistosta, niin Kreikassa kuin Suomessakin.

Mikko Piironen