Kalymnos – sientensukeltajien saari (27.9.2015)

Tunnetusti on ainakin kahdenlaisia matkailijoita; niitä jotka käyvät mahdollisimman monessa paikassa ja niitä jotka ovat uskollisia yhdelle. Jos jonakin vuonna Kalymnos jää minulta väliin, tunnen kuin pettäisin vanhan ystävän. Olen usein vieraillut Kalymnoksella, mutta aina olen keksinyt uutta tekemistä ja löytänyt mielenkiintoisia paikkoja joihin tutustua.

Aiemmin saaren asukkaat saivat merkittävän osan tuloistaan pesusienten sukeltamisesta. Siksi Kalymnosta kutsutaan myös pesusienisaareksi.

Kalymnos kuuluu Dodekanisian kahdentoista saaren ryhmään ja se sijaitsee Kosin luoteispuolella. Koko saarella on noin 18 000 asukasta. Pääkaupunki Pothia on vilkas satamakaupunki ja siellä asuu noin 2000 asukasta.

Eräällä matkallani tutustuin pesusienitehtaaseen. Tiedättehän pesusienen; vaaleankeltaisen, huokoisen ja suloisenpehmeän. Kreikassa sieniä’ sukelletaan etupäässä Kos-saaren lähellä olevan Kalymnoksen vesistä. Toinen paikka on Simin saari ja seuraavaksi lähin paikka Pohjois-Afrikassa Marokossa. Kreikan sienet ovat parhaita ja sen voi testata; kreikkalainen pesusieni ei vedettäessä repeile, kuten tekee marokkolaissieni. Testi kannattaa tehdä, sillä Kalymnoksellakin myydään myös marokkolaisia. Marokkolaisen sienen hinta on myös halvempi.

Sieniä tekevät ”sienimadot”. Sieni kehittyy siten että madot alkavat kerätä ympärilleen meren pohjassa olevia aineksia, jotka kiinnittyvät toisiinsa muodostaen lopulta tiuhan sienimöhkäleen. Kuluu parikin vuotta ennen kuin sieni on nyrkin kokoinen.

Vedest nostetut sienet ovat tummia

Vedestä nostetut sienet ovat tummia


Vedestä nostetut sienet ovat tummia. 

Sienet ovat kiinni pohjan kivissä ja ne ovat kovia ja tummia. Sienet irrotetaan puukolla nostetaan veneen perässä olevaan suureen verkkopussiin, jossa ne saavat liota muutamia päiviä. Liotusta jatketaan maissa ja sieni-tehtaalla niistä poistetaan loputkin roskat. Tässä vaiheessa sieni on tumma möhkäle.

Sienten vaalennus

Sienten vaalennus


Seuraavaksi sienet upotetaan tummaan nesteeseen, jolloin sienistä tulee vieläkin mustempia. Sitten ne upotetaan kirkkaaseen kemikaaliin, josta ne nostetaan vaalenneina. Sienet huuhdotaan ja ne saavat kuivua.

 

 

Kalymnoksen vesiltä sieniä alettiin sukeltaa 1800-luvun alussa. Ilman minkäänlaisia apuvälineitä sukeltaminen oli hyvin vaarallista. Pohjavirtaukset ja liian nopea ylöstulo eli sukeltajantautiin kuoleminen olivat alituisia vaaroja. Sieniä sukeltaa Kreikassa noin 2000 miestä. Kalymnoksella on myös sukeltajakoulu. Nykyisin sukeltajien puvut ovat moderneja ja kuolemantapaukset harvinaisia. Miten käy Kalymnoksen – kiireettömän Kreikkalaisen kalastajakylän, kun merten saaliit vaihtuvat matkailijoihin. Monilla Kreikan saarilla elämä on turismin myötä muuttunut mullistavasti.

Airi Olenius