20 v. -historiikki

Tästä se alkoi

Matkat Rodokselle, mukavien reissujen muistelu ja uusien lomamatkojen suunnittelu Kreikanmatkailuun innostuneen Hopposen perhepiirissä – siitä se kaikki alkoi. Haluttiin mukaan myös muita Kreikasta hullaantuneita jakamaan matkakokemuksia ja nauttimaan kreikkalaisista herkuista ja mietittiin silloin tällöin myös Kreikka-yhdistyksen perustamista. Näin tehtiin ja 25.3.1989 perustettiin Kouvolan Seudun Suomi-Kreikka yhdistys. Yhdistyksen perustivat Riitta ja Matti Ekola, Irma ja Tapio Hopponen, Arja ja Lasse Salminen, Anne Hinkkurinen sekä Jorma ja Tuula Lattu.

Yhdistyksen perustamisella on pyritty lisäämään Kreikkatietoutta matkailijoiden keskuudessa. Tärkeitä asioita ovat olleet myös Kreikan historian, kulttuurin ja aatemaailman tunnetuksi tekeminen. Kreikan kieleen ja tapoihin tutustuminen on myös ollut tavoitteena.

Vireää toimintaa

Yhdistyksen toiminta on ollut vilkasta jo heti alusta alkaen. Ensimmäinen yhdistyksen tapahtuma on ollut kokoontuminen ikoninäyttelyyn Kuusankoskella. Jo heti alusta alkaen on järjestetty kerhoiltoja Kreikan matkailuun liittyvillä teemoilla sekä retkiä kreikkalaisiin konsertteihin ja -ravintoloihin eri puolilla Suomea. Suosittuja ovat olleet myös kreikkalaisen ruuan kurssit sekä tanssikurssit.

Vuosien varrella tapahtumia ja toimintaa on ollut monenlaista, teemana on ollut ”jokaiselle jotakin”.

Esimerkkeinä mainittakoon: Kreikkalaiset matkailu- ja teemaillat sekä luennot, näyttelyt, teatteri-, taverna- ja konsertti-illat, ωχι-juhlat, pikkujoulut, ulkoilutapahtumat, luostari- ja maakuntaretket, myyjäiset, viini-illat ja paljon, paljon muuta.

1998 Kulkue
Yhdistys on myös osallistunut ja järjestänyt erilaisia yleisötapahtumia. Vuosien mittaan tanssiryhmämme Retsines ja Tsantali-yhtye ovat osallistuneet Kouvolan Taiteiden yöhön. On oltu mukana Kouvolan kulttuurikimara- ja Kouvolan Komia -tapahtumassa ja järjestetty Kreikka tutuksi -tapahtumia sekä valokuvanäyttelyitä, mm. Synopsis. Joten voisi sanoa, että menoa on riittänyt.   Kouvolan kaupungin juhlakulkueessa 1998

Tsantali ja Retsines

Tsantali-yhtyeen alkutaipaleet liittyvät myös olennaisesti yhdistyksemme toimintaan. Syksyllä 1996 Kouvolan Teatterissa esitetyn Zorbas-näytelmän jälkeen yhdistyksemme illanistujaisissa Risto Taavitsainen, Juhani Salakka ja Kalle Haikola alkoivat laulattaa yleisöä ja kotimatkalla syntyi ajatus perustaa yhtye. Seurasi puoli vuotta kreikkalaisen musiikin harjoittelua ja ensimmäinen julkinen esiintyminen oli keväällä -97 yhdistyksemme juhlassa. 2003 yhtyeeseen liittyi mukaan myös Pekka Niemi.

Mukaan on tullut myös irlantilainen ja suomalainen kansanmusiikki.

Tsantali on esiintynyt omien juhliemme ja Taiteiden yön lisäksi monenlaisissa tapahtumissa ja juhlissa. Myös Kaustisten kansanmusiikkijuhlat ovat tuttuja viiden vuoden kokemuksella.

Retsines kap kesakuu 2006 2
Yhdistyksessämme toimii aktiivisesti tanssiryhmä Retsines, joka esittää kreikkalaisia kansantansseja. Ryhmässä on ollut vuosien mittaan vaihtelevasti yhdistyksemme jäseniä ja innokkaita tanssinharrastajia. Tanssiryhmä on harjoitellut vanhalla paloasemalla, Brankkarilla ja esiintynyt ja edustanut yhdistystämme omissa tapahtumissa ja lukuisissa muissa tilaisuuksissa koko Kymenlaaksossa.

Retsines on perustettu 4.12.1997 ja ensimmäisinä tanssinopettajina toimivat Ritva Kari ja Rauno Lukka.

Yhdistys 10 vuotta

Kouvolan vanhalle kaupungintalolle Tuulensuojaan kokoontui 27.3.1999 lähes satapäinen Kreikanystävien joukko juhlimaan yhdistyksen 10 v. juhlaa. Juhlavieraat toivotti tervetulleiksi yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Airi Olenius. Tarjolla oli monenlaisia Kreikan herkkuja. Juhlan orkesterina oli Tsantali-yhtye ja Risto Taavitsainen oli säveltänyt ja sanoittanut yhdistykselle juhlaa varten myös oman kappaleen – Se vie mukanaan.

Illan pääesiintyjänä oli Kouvolan teatterissa esiintynyt Zorbas – Kai Hyttinen. Kansantanssiesityksistä vastasi tietenkin yhdistyksen oma Retsines -tanssiryhmä.

20 v. juhlatapahtuma

Yhdistyksen 20 v. juhlatapahtumaa vietettiin 7.2.2009 Kouvolan kaupungin Kuusankoskella Sommelossa. Yhdistys kuuluu valtakunnalliseen Suomi-Kreikka yhdistysten liittoon ja liiton on pidettävä vuosittain liittokokous helmikuussa ja kun Kouvola sai järjestettäväkseen liittokokouksen, oli luontevaa järjestää myös vuosijuhla samassa yhteydessä. Vieraita ja tuttuja saapuikin eri puolilta Suomea.

Juhlakansaa olikin runsaasti, lähes 140 henkilöä. Aluksi vastaanotettiin onnitteluja, kortteja ja lahjoja, mielenkiintoisimpana pajuinen, kukkasin, korkein ja simpukankuorin koristeltu laiva naapuriyhdistykseltämme Kaakkois-Suomesta.

Toivotin liiton ja Kouvolan yhdistyksen puheenjohtajana juhlavieraat tervetulleiksi. Ilman pidempiä puheita, sillä edellisessä jäsenkirjeessä olin luvannut; vähän puhetta ja paljon ohjelmaa.

Yhdistys 20v Mikko ja ruokavene

Ruoka oli katettu suureen puuveneeseen ja koristeltu merihenkisesti turkoosilla kankaalla. Ruuan siunaamisen toimitti Isä Johannes Wuorlinna Haminan ortodoksisesta seurakunnasta. Tarjolla on Kreikkalaisia ruokia; tsatsikia, Kreikkalaista salaattia ja leipää, spetsofaita, stifadoa, briamia sekä kahvia ja syntymäpäiväkakkua. Herkullista, sanoivat.

Orkesterikorokkeelta alkaa pikkuhiljaa kuulua soitinten virittelyä ja pian ilmoille kajahtaa Tsantalin poikien sävelet. Miserloun soidessa myös Retsinesin porukka innostuu parketille, loppua soitannasta he eivät kuulekaan, koska on pukeuduttava illan tanssiesitystä varten.

20v Jaskan soolo

Sirtoksen sävelten kajahtaessa ilmoille käytävää pitikin alkaa tanssia kolmentoista tanssijan uljas rivistö kohden parkettia Jaakko Karan johdolla. Mukana ovat Jaakon enkelit Järvenpäästä, sekä Retsines -tanssiryhmä. Tarjolla on kahdeksan kappaleen upea kavalkadi kreikkalaisia kansantansseja. Ryhmät esittävät tansseja sekä yhdessä että erikseen. On myös upeita Jaakon sooloja sekä enkeleitten sekä Jaakon ja Mikon sooloesityksiä. Yleisökin intoutuu taputuksiin; taisivat tykätä.

Teatteriesityksestä vastasi Kuusaan teatterin pojat. Harmi etteivät päässeet jo aiemmin, sillä ruokajuomat ja ouzo-moukut saavat jo aikaan hilpeää puheensorinaa. Parinkymmenen minuutin esitys venähtääkin lähes tunnin mittaiseksi.

Ihmiset alkavat jo kaivella kuvettaan, joten Mikko ja Oleniuksen Antti laittavat kalastajalippikset päähänsä ja arpajaiset kuulutetaan alkaneeksi. Palkinnot löytävät omistajansa ja joku onnellinen sai 150,- alennuksen Aurinkomatkastaan.

Loppuillan musiikista vastasi Vaasalainen 6 henkinen Souvlaki Orhistra. Orkesterin aloitettua soittonsa parketti olikin sitten koko loppuillan täynnä. Ihmiset tanssivat ja tanssivat, eikä orkesterikaan malta pitää taukoja. Jälleen tuli todistettua että kreikkalaiset ovat tanssikansaa.

Eikä juhlailta vielä suinkaan valomerkkiin päättynyt, vaan olipa vielä aamuneljän aikaankin kuultu eräästä Sommelon huoneesta iloista tanssijalkojen töminää.

Vaikutusvaltaa maakunnassa ja muualla

Kouvolan Seudun Suomi-Kreikka yhdistys on jäsenmäärältään maamme neljänneksi suurin Suomi- Kreikka yhdistys. Valtakunnallisena kattojärjestönä toimii Suomi-Kreikka yhdistysten liitto. Liittoon kuuluu eri puolilta Suomea 25 jäsenyhdistystä ja noin 2700 henkilöjäsentä.

Yhdistyksemme hallituksesta puolet on Anjalankoskelaisia; puheenjohtajana toimii Mikko Piironen Inkeroisista, sihteerinä Mirja Lonka Sippolasta. Hallituksessa ovat myös Jarmo Harju Inkeroisista ja Pirkko Peltola Sippolasta. Mikko on myös valtakunnallisen Suomi-Kreikka yhdistysten liiton puheenjohtaja.

Matkailu avartaa ja antaa uusia kokemuksia. Jotkut haluavat makailla auringon lämmössä ja nauttia rennosta lomatunnelmasta, toisia meistä kiinnostaa kulttuuri ja historialliset nähtävyydet, toisille kansantanssi on verissä. Osa meistä ihailee kauniita maisemia ja nauttii herkullisista ruuista ja ihmisten sydämellisestä ystävällisyydestä. Syitä on monia, mutta ainakin minulle kohteena on selittämätön ja monivivahteinen Kreikka On kuitenkin helppoa hiukan olla ’kotiinpäin lämpiävä’, koska mukavien Kreikanmatkojen jälkeen kotipaikka on kuitenkin se kaiken perusta. Mukavat ihmiset ja kotiseudun leipä. Reissusta on aina mukava palata kotiin Anjalankoskelle.

Mikko Piironen